Komisija š.g. 25. septembra sēdē skatīja Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu “Tieslietu akadēmijas likums” (Nr. 699/Lp14) un ar šo likumprojektu saistīto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”” (Nr. 700/Lp14). Minētie likumprojekti skatāmi vienotā paketē, nosakot, ka galvenais likumprojekts ir “Tieslietu akadēmijas likums”. Tāpat Tieslietu ministrija lūdza Saeimu likumprojektus atzīt par steidzamiem.

Tieslietu akadēmijas izveides mērķis ir veicināt efektīvu un profesionālu tiesu varas īstenošanu, nodrošinot ilgtspējīgu tālākizglītības sistēmu augstas kvalifikācijas uzturēšanai un tās nepārtrauktai attīstīšanai Tieslietu akadēmijas mērķauditorijai – tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, prokuroriem, prokuratūras darbiniekiem un izmeklētājiem.

Plānots, ka Tieslietu akadēmijas funkcionālo pārraudzību veiks Tieslietu padome, bet institucionālo pārraudzību – Ministru kabinets ar tieslietu ministra starpniecību un tā sāks darboties 2025. gada 1. janvārī.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”” paredz precizēt iesaistīto institūciju kompetenci, izslēdz mācību organizēšanas kompetenci no Tiesu administrācijas pārziņas, kā arī noregulē jautājumus par esošas kompetences ietvaros uzkrāto materiālu un resursu nodošanu Tieslietu akadēmijai, lai Tieslietu akadēmijas rīcībā būtu visi jau šobrīd izveidotie resursi, kas saistīti ar tiesnešu mācību nodrošināšanu. Tāpat ar likumprojektu paredzēts veicināt tiesnešu piesaisti mācību pasākumu vadīšanai un veicināt tiesnešus uzņemties mentora pienākumus.

Juridiskā komisija iepazinās ar Tieslietu ministrijas sagatavoto prezentāciju, uzklausīja Tieslietu ministrijas, Izglītības ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Augstākās tiesas un Saeimas Juridiskā biroja pārstāvjus un lēma atbalstīt minētos likumprojektus un virzīt tos izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Tāpat Juridiskā komisija lūdza Saeimu atzīt likumprojektus par steidzamiem.

Plānots, ka Saeima par likumprojektiem pirmajā lasījumā lems š.g. 3. oktobra sēdē. 

Komisija priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam – galīgajam – lasījumam noteica š.g. 10. oktobri.

Komisijas audioieraksts šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_25_09_24