Otrdien, 15. oktobrī, Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisija pirms trešā lasījuma strādās ar likumprojektu “Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (Nr. 562/Lp14), kas paredz, ka varmācīgajai personai varēs piemērot drošības līdzekļa izpildes elektronisko uzraudzību.

Elektroniskā uzraudzība ir intensīvas kontroles pasākumi, kurus nosaka tiesa, lai ierobežotu brīvu pārvietošanos. Lai īstenotu elektronisko uzraudzību, pie ķermeņa piestiprina elektronisku ierīci, kas ļauj kontrolēt personas atrašanos noteiktā vietā un laikā.

Likumprojekts paredz, ka aizdomās turētai vai apsūdzētai personai, kam kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums tuvoties noteiktai personai vai vietai, uzturēšanās noteiktā vietā, nodošana policijas uzraudzībā vai mājas arests, ierobežojumu ievērošanas kontrolei varēs piemērot nepārtrauktu elektronisko uzraudzību, izmantojot elektronisku ierīci. Tāpat paredzēts noteikt, ka drošības līdzekļa izpildes elektroniskā uzraudzība piemērojama vienīgi, ja ir pamats uzskatīt, ka aizdomās turētā vai apsūdzētā persona rada augstu vardarbības risku citai personai.

Likumprojektā noteikts, ka drošības līdzekļa izpildes elektronisko uzraudzību veiks Valsts policija. Savukārt, lai noteiktu kārtību, kādā minētā uzraudzība tiek veikta, likumprojekts paredz deleģējumu Ministru kabinetam izdot noteikumus.

Uz trešo lasījumu Juridiskajā komisijā saņemti vairāki redakcionāla rakstura priekšlikumi.

Ar likumprojekta tabulu un iesniegtajiem priekšlikumiem varat iepazīties šeit: https://ej.uz/Priekslikumu_tabula_562lp

Apakškomisijas audioieraksts un protokols būs pieejams šeit: https://ej.uz/Apakskomisija_darba_kartiba_15_10_24

Komisijas darba kārtībā otrdien, 15. oktobrī,  iekļauts jautājums Par Tieslietu ministrijas veikto izvērtējumu dalītā īpašuma izbeigšanas jautājumā.

Likumprojekta “Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”” (Nr. 565/Lp14) izskatīšanas gaitā š.g. 17. aprīļa Komisijas sēdē notika diskusija par iespējamo risinājumu piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai. Diskusijas rezultātā Komisija aicināja Tieslietu ministriju sagatavot viedokli par iespējamo termiņu, pēc kura valsts varētu izstāties no šī regulējuma, un līdz ar to tie, kuri nav izmantojuši iespēju izpirkt zemes īpašumu, turpinās šīs attiecības regulēt tikai civiltiesiskā kārtā.

Tieslietu ministrija ir izvērtējusi gan Komisijas sēdē apspriesto risinājumu, gan citus iespējamos risinājumus dalītā īpašuma izbeigšanai, kurus tā prezentēs Komisijas sēdē.

Komisijas audioieraksts un protokols būs pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_15_10_24

Savukārt trešdien, 16. oktobrī, Komisijas darba kārtībā iekļauti divi likumprojekti, kāds paredz Tieslietu akadēmijas izveidi – “Tieslietu akadēmijas likums” (Nr. 699/Lp14) un “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”” (Nr. 700/Lp14).

Tieslietu akadēmijas izveides mērķis ir veicināt efektīvu un profesionālu tiesu varas īstenošanu, nodrošinot ilgtspējīgu tālākizglītības sistēmu augstas kvalifikācijas uzturēšanai un tās nepārtrauktai attīstīšanai Tieslietu akadēmijas mērķauditorijai – tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, prokuroriem, prokuratūras darbiniekiem un izmeklētājiem.

Plānots, ka Tieslietu akadēmijas funkcionālo pārraudzību veiks Tieslietu padome, bet institucionālo pārraudzību – Ministru kabinets ar tieslietu ministra starpniecību un tā sāks darboties 2025. gada 1. janvārī.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”” paredz precizēt iesaistīto institūciju kompetenci, izslēdz mācību organizēšanas kompetenci no Tiesu administrācijas pārziņas, kā arī noregulē jautājumus par esošas kompetences ietvaros uzkrāto materiālu un resursu nodošanu Tieslietu akadēmijai, lai Tieslietu akadēmijas rīcībā būtu visi jau šobrīd izveidotie resursi, kas saistīti ar tiesnešu mācību nodrošināšanu. Tāpat ar likumprojektu paredzēts veicināt tiesnešu piesaisti mācību pasākumu vadīšanai un jauno tiesnešu iepazīstināšanai ar amata pienākumiem un atbalsta sniegšana darbā ievadīšanas organizēšanā.

Komisijā pirms otrā – galīgā – lasījuma likumprojektiem saņemti vairāki Tieslietu ministres un Saeimas Juridiskā biroja redakcionāla rakstura priekšlikumi.

Ar likumprojekta tabulu un iesniegtajiem priekšlikumiem varat iepazīties šeit: https://ej.uz/Priekslikumu_tabula_699lp; https://ej.uz/Priekslikumu_tabula_700lp

Komisijas audioieraksts un protokols būs pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_16_10_24