Foto: Ieva Ābele, Saeima

 

Komisija 8. oktobra sēdē izskatīja 4. maija Deklarācijas kluba vēstuli par latviešu valodas statusa nostiprināšanu.

4. maija Deklarācijas klubs aicina Saeimas kārtības rullī noteikt, ka atbildīgajiem ministriem ik gadu jāsniedz ziņojums Saeimai par iepriekšējā gadā paveikto un turpmāk plānoto valsts valodas jomā. Līdzīgu ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā sniedz ārlietu ministrs un ziņojumu par Tiesībsarga biroja darbu sniedz tiesībsargs. 4. maija Deklarācijas klubs uzskata, ka šāda ziņojuma apspriešanu Saeimas sēdē būtu jāsaista ar Valsts valodas dienu – 15. oktobri.

Komisijas sēdē 4. maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka uzsvēra, ka latviešu valodas nostiprināšana ir svarīga, īpaši tuvojoties Valsts valodas dienai. V. Čebotarenoka Komisijā norādīja uz nepieciešamību izstrādāt mehānismus, lai reāli atspoguļotu latviešu valodas stāvokli valstī, un rosina Saeimas kārtības rullī iekļaut atbildīgo ministru ziņojumu par valodas situāciju valstī.

Tāpat Komisijas sēdē piedalījās bijusī Satversmes tiesas tiesnese, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja (10. – 11. Saeima), 4. maija Deklarācijas kluba biedre Ilma Čepāne.

I. Čepāne klātesošajiem norādīja uz trīs galvenajām problēmām: krievu un angļu valodas pārmērīga izmantošana, kā arī latviešu valodas lietotāju tendence pāriet saziņā uz krievu valodu. Arī I. Čepāne aicināja uz ikgadēju ziņojumu Saeimā par valodas situāciju valstī, līdzīgi, kā tas notiek ar Tiesībsarga, Kolektīvā iesnieguma izskatīšanu, Valsts kontroliera ziņojumu.

Komisijas priekšsēdētājs A. Judins piekrīt, ka nepieciešams izstrādāt grozījumus Saeimas kārtības rullī, lai nodrošinātu kvalitatīvas diskusijas par valsts valodas jautājumiem. Turklāt apspriešana jāorganizē plašākā formātā, piedaloties gan deputātiem, gan ekspertiem, lai nodrošinātu nepārtrauktu darbu šajā jomā. Tāpat A. Judins pauda viedokli, ka grozījumi Saeimas kārtības rullī ir jāpieņem tuvākajā laikā, lai diskusija Saeimā var notikt 2025. gada oktobrī.

Komisijas deputāti bija vienisprātis, ka valsts valodas status ir jānostiprina un pauda pateicību 4. maija Deklarācijas klubam par iniciatīvu valsts valodas statusa nostiprināšanai.

“Ja mēs gribam dzīvot saliedētā sabiedrībā, ir svarīgi, lai ikviens, kas šo sabiedrību veido – runātu latviešu valodā.” atzīmēja A. Judins.

Komisija aicina iesniegt piedāvājumus par iespējamo modeli attiecībā uz grozījumiem Saeimas kārtības rullī par ikgadēju atbildīgo ministru ziņojumu saistībā ar valsts valodas situāciju valstī un skatīt šo jautājumu Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijā š.g. novembrī.

Komisijas sēdes audioieraksts pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_8_10_24