Otrdien, 8. oktobrī, Komisija strādās ar diviem likumprojektiem: “Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” (Nr. 639/Lp14) izskatīšana pirms pirmā lasījuma un “Grozījumi Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā” (Nr. 683/Lp14) izskatīšana pirms otrā lasījuma.

Likumprojektā “Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” (Nr. 639/Lp14) paredzēts pārskatīt vārda un uzvārda maiņas kārtību, nosakot, ka arī personas, kuras sodu ir izcietušas, bet sodāmība nav dzēsta vai noņemta, ir tiesīgas mainīt vārdu un uzvārdu saskaņā ar noteikto kārtību. Vienlaikus “Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” veicami atsevišķi grozījumi tiesiskā regulējuma pilnveidošanai.

Likumprojekts “Grozījumi Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā” (Nr. 683/Lp14) paredz novērst Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma (turpmāk – VPINZAL) neatbilstību Eiropas Savienības Tiesas spriedumam lietā C-735/19 Euromin Holdings (Cyprus) Limited v.s. Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kur ar dalībvalsts administratīvās iestādes lēmumu ir pieļauts Eiropas Savienības tiesību normas pārkāpums un saistībā ar šī pārkāpuma radītajiem zaudējumiem ir iestājusies šīs dalībvalsts atbildība.

Likumprojekts paredz izslēgt no VPINZAL 13. panta trešo daļu, kura šobrīd nosaka ierobežojumus mantiskā zaudējuma atlīdzināšanai, ja aprēķinātā summa pārsniedz 145 000 euro. Tādējādi mantiskā zaudējuma atlīdzināšanas apmērs turpmāk netiks ierobežots.

VPINZAL 7. panta trešā daļa tiek izteikta jaunā redakcijā ar vispārēju atsauci uz valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības jomas normatīvajiem aktiem, lai ar vieniem Ministru kabineta noteikumiem ieviestu vienotu apmēru un kārtību administratīvā procesa jomā sniegtajai juridiskajai palīdzībai.

Tāpat Komisija iepazīsies ar 4. maija Deklarācijas kluba vēstuli par latviešu valodas statusa nostiprināšanu.

4. maija Deklarācijas klubs aicina Saeimas kārtības rullī noteikt, ka atbildīgajiem ministriem ik gadu jāsniedz ziņojums Saeimai par iepriekšējā gadā paveikto un turpmāk plānoto valsts valodas jomā. Līdzīgu ziņojumu, kā zināms, par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā sniedz ārlietu ministrs un ziņojumu par Tiesībsarga biroja darbu sniedz tiesībsargs. 4. maija Deklarācijas klubs uzskata, ka šāda ziņojuma apspriešanu Saeimas sēdē, būtu jāsaista ar Valsts valodas dienu – 15. oktobri.

Šogad, tuvojoties Valsts valodas dienai, 4. maija Deklarācijas klubs aicina šo jautājumu prioritāri risināt un likumā paredzēt šādu ministru ziņojumu sniegšanu, lai 15. oktobrī – Valsts valodas dienā – jau būtu skaidri noteikts, ka nākamajā gadā šis pienākums atbildīgajiem ministriem būs.

Komisijas audioieraksts un protokols būs pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_8_10_24 

Trešdien, 9. oktobrī, Komisijas darba kārtībā iekļauti divi likumprojekti, kas paredz atsavināt nekustamos īpašumus - autoceļa A2 “Rīga–Sigulda–Igaunijas robeža (Veclaicene)” pārbūvei un poligona “Sēlija” izveidei.

Likumprojekts “Par nekustamā īpašuma “Mežrozes” Inčukalna pagastā, Siguldas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – valsts galvenā autoceļa A2 "Rīga–Sigulda–Igaunijas robeža (Veclaicene)” posma 39,40.–46,10. km pārbūves projekta īstenošanai” (Nr. 597/Lp14) paredz atsavināt nekustamā īpašuma daļu, kura nepieciešama transporta infrastruktūras attīstībai – valsts galvenā autoceļa A2 “Rīga–Sigulda–Igaunijas robeža (Veclaicene)” posma 39,40.–46,10. km pārbūves projekta īstenošanai. 

Savukārt likumprojekts “Par nekustamā īpašuma "Jaunzemi" Viesītes pagastā, Jēkabpils novadā, atsavināšanu militārā poligona "Sēlija" izveidei” (Nr. 704/Lp14) paredz no nekustamā īpašuma īpašnieka atsavināt nekustamo īpašumu valsts aizsardzības vajadzībām – militārā poligona “Sēlija” izveidei.

Komisijas audioieraksts un protokols būs pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_9_10_24