Komisija šodien, 2. oktobra sēdē izskatīja un atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā” (Nr. 598/Lp14) pirms otrā lasījuma, kas paredz administratīvo atbildību par seksuālu uzmākšanos. Komisija uzklausīja priekšlikumu iesniedzēju – tieslietu ministres I. Lībiņas-Egneres un tiesībsarga J. Jansona pārstāvju ziņojumu par iesniegtajiem priekšlikumiem, atzīstot, ka tieslietu ministres iesniegtais priekšlikums ir daļēji atbalstāms, precizējams un virzāms izskatīšanai Saeimas sēdē. 

Komisijā izvērtās plašas debates par seksuālās uzmākšanās formulējumu un seksuālās uzmākšanās veidiem, kā arī par citiem tiesību normas piemērošanas jautājumiem, lai personu sauktu pie administratīvās atbildības. Tapāt Komisijā aktualizējās jautājums par soda zemāko slieksni ar kādu personu varētu sodīt par seksuālu uzmākšanos, par ko komisija varētu lemt, izskatot likumprojektu pirms trešā lasījuma, ja šādi priekšlikumi tiks saņemti. 

Plānots, ka Saeima likumprojektu otrajā lasījuma skatīs š.g. 10. oktobrī.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam Komisija noteica š.g. 17. oktobri.

Komisijas sēdes audioieraksts un Komisijas sēdes protokols tiesību normu piemērotājiem būs kā lielisks pamatlīdzeklis likumdevēja gribas noskaidrošanai un precīzākai tiesību normas piemērošanai. 

Komisijas sēdes audioieraksts pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_02_10_2024

Likumprojekts pieejams šeit: https://ej.uz/Likumprojekts_598