Otrdien, 1. oktobrī, Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisija (turpmāk – Apakškomisija) skatīs jautājumu Par starpinstitucionālo sadarbību lietās, kas saistītas ar vardarbību ģimenē un draudiem personas dzīvībai un veselībai

2023. gada 19. decembrī notika Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas un Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas (turpmāk – Apakškomisijas) kopsēde par Tieslietu padomes izveidotās darba grupas Ziņojumu par tiesu sistēmas darba organizāciju lietās, kas saistītas ar vardarbību ģimenē un draudiem personas dzīvībai vai veselībai. Viena no konstatētajām pamatproblēmām bija valsts un pašvaldību institūciju saskaņotas darbības koordinācijas trūkums vardarbības ģimenē identificēšanas posmā. Kā viens no risinājumiem piedāvāts – veidot institūciju sadarbības grupu katrā reģionā. Apakškomisija aicināja atbildīgās institūcijas izvērtēt un sniegt viedokli par starpinstitucionālo sadarbības grupu veidošanu. 

Apakškomisija ir saņēmusi viedokļus no atbildīgajām institūcijām, kurus tā vērtēs sēdē, uzklausot pārstāvjus no Tieslietu ministrijas, Valsts policijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Ģenerālprokuratūras u.c. institūcijām un sabiedriskajām organizācijām.

Apakškomisijas audioieraksts un protokols būs pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_1_10_24

 

Komisijas darba kārībā trešdien, 2. oktobrī, iekļauts likumprojekts “Grozījumi Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā” (Nr. 598/Lp14) izskatīšanai pirms otrā lasījuma Saeimā, kas paredz administratīvo atbildību par seksuālu uzmākšanos. Pēc likumprojekta izskatīšanas pirmajā lasījumā, Komisija secināja, ka piedāvātais likumprojekts ir precizējams, lai administratīvā pārkāpuma pazīmes būtu precīzāk definētas. 

Komisija likumprojektam pirms otrā lasījuma Saeimā saņēma un strādās ar diviem priekšlikumiem – tieslietu ministres I. Lībiņas-Egneres priekšlikumu un tiesībsarga J. Jansona priekšlikumu, ar kuriem tiek precizētas administratīvā pārkāpuma pazīmes.

Ar Komisijā izskatāmo priekšlikumu tabulu varat iepazīties šeit: https://ej.uz/Likumprojekts_598