Juridiskā komisija otrdien, 11. jūnija sēdē skatīja un atbalstīja pirms trešā lasījuma Saeimā likumprojektu “Grozījumi Maksātnespējas likumā” (Nr. 544/Lp14).

Likumprojekts izstrādāts ar mērķi veicināt finansējuma pieejamību, izmantojot finanšu darījumus attiecībā, uz kuriem sniegts nodrošinājums, tādējādi atvieglojot administratīvo slogu kreditoriem (aizdevējiem un ieguldītājiem) saistībā ar nodrošinājuma nodibināšanu, paredzot iespēju nodibināt nodrošinājumu uz citas personas – nodrošinājuma aģenta – vārda.

Likumprojekts skatāms vienotā pakotnē ar citiem Saeimā iesniegtiem likumprojektiem “Grozījums Finanšu instrumentu tirgus likumā” (Nr. 542/Lp14) un “Grozījums Kredītiestāžu likumā” (Nr. 543/Lp14) par kuriem Saeimā atbildīgā komisija ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Plānots, ka Saeima par minētajiem likumprojektiem trešajā lasījumā lems š.g. 20. jūnijā. 

Juridiskā komisija strādāja arī ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” (Nr. 614/Lp14 ) (turpmāk – Likumprojekts) pirms pirmā lasījuma Saeimā, kas paredz normatīvi nostiprināt to, ka dažādi būvniecības procesā izdoti dokumenti var būt par pamatu ierakstam zemesgrāmatā, ja no tā gūstams apstiprinājums, ka institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, veikusi būvdarbu tiesiskuma kontroli.

Komisija konstatēja, ka ne no Likumprojekta, ne Likumprojekta anotācijas nav skaidri izsecināms, kādi var būt “citi publiskie dokumenti, kas apliecina būvniecības tiesiskumu”, uz kuru pamata ēkas (būves) ierakstāmas zemesgrāmatā. Komisija atzina likumprojekta mērķi par skaidru, savukārt izpildījumu (gan Likumprojektu, gan tā anotāciju) par nepiemērotu definētā mērķa sasniegšanai, līdz ar to Komisija aicināja Tieslietu ministriju un Ekonomikas ministriju sniegt rakstiskas atbildes uz Komisijas sēdē izskanējušiem neskaidrajiem jautājumiem. 

Komisija nolēma atlikt Likumprojekta izskatīšanu, līdz būs saņemtas atbildes no ministrijām.

Likumprojekti un komisijas sēdes audioieraksts pieejams šeit: https://ej.uz/Darba_kartiba_11_06_2024