Komisija trešdien, 28. februārī, izbraukuma sēdē Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (turpmāk – Padome) uzklausīja Padomes sniegto ziņojumu par zvērinātu tiesu izpildītāju darbu Latvijā, tai skaitā par izpildei iesniegto dokumentu skaitu un tiesu izpildītāju darbības rezultātiem par periodu no 2021. gada līdz 2023. gadam.

Padomes pārstāvji vērsa Komisijas uzmanību uz risināmiem jautājumiem saistībā ar tiesas nolēmumu par saskarsmes tiesību īstenošanu izpildes kārtības pilnveidošanu, tiesas nolēmumu lietās par kopīpašuma dalīšanu izpildes kārtības noteikšanu Civilprocesa likumā, kā arī uz nepieciešamību pārskatīt kārtību, kādā tiek vērsta piedziņa uz parādnieka darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, lai līdzsvarotu kā parādnieka, tā piedzinēja tiesības.

 

Padome Komisijai norādīja arī uz citām Padomes iniciatīvām saistībā ar nolēmumu izpildi, tostarp uz oficiālās e-adreses lietošanas veicināšanu juridiskām personām, kā arī informēja par lietu virzību saistībā ar piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanu.

Komisija bija vienisprātis ar Padomi, ka būtu nepieciešams pilnveidot normatīvo regulējumu, kas veicinātu juridisku personu oficiālās e-adreses reģistrēšanu un lietošanu saziņai ar valsti. Komisija vienojās, ka tā aicinās atbildīgās institūcijas iesniegt Komisijā priekšlikumus minētā jautājuma risināšanai.

Tāpat Komisija uzklausīja Padomes direktores G. Berlandes norādītās problēmas parādu piedziņas lietās uz parādnieku banku kontiem ārzemēs, par piemēru minēja šobrīd neesošo pārrobežu sadarbību informācijas apmaiņai starp Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomēm. Arī šajā jautājumā Komisija piekrita Padomei, ka šādai starptautiskajai sadarbībai ir jāmeklē risinājums, un tā apņēmās ar šo jautājumu strādāt, uzrunājot un aicinot attiecīgās institūcijas iesaistīties šīs problēmas risināšanā.

Komisijas izbraukuma sēdē no Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes puses piedalījās – priekšsēdētāja Iveta Kruka, padomes locekļi Katrīna Baltalksne un Ginters Hmeļevskis, kā arī direktore Guna Berlande.

Izbraukuma sēdes audioieraksts pieejams šeit: https://ej.uz/LZTIP_28022024