Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien, 26.septembrī, izbraukuma sēdē apmeklēja jaunizveidoto Bērna māju un atzinīgi vērtēja paveikto tās labiekārtošanā, nodrošinot atbilstošu vidi darbam ar vardarbībā cietušiem bērniem.

Bērna māja ir bērnam draudzīga un pielāgota vieta, kurā profesionāļi sniedz atbalstu bērnam seksuālās izmantošanas gadījumā gan kriminālprocesa ietvaros, gan neskaidro gadījumu risināšanā. Bērna mājā tiks sniegts arī konsultatīvs atbalsts sociālo dienestu un bāriņtiesu darbiniekiem, kā arī rīkotas speciālistu apmācības darbam ar vardarbībā cietušajiem bērniem.


Deputātiem apmeklējot nopratināšanai, medicīniskajai ekspertīzei un rehabilitācijai paredzētās telpas, kā arī iepazīstoties ar Bērna mājas speciālistu komandu, komisijas vadītājs Andrejs Judins akcentēja, ka ir paveikts nozīmīgs darbs, lai novērstu vardarbībā cietušo bērnu traumēšanu arī izmeklēšanas procesā. Bērna mājas sadarbības modelis paredz, ka nevis bērns dodas pie dažādiem speciālistiem, bet gan visi speciālisti tiekas vienuviet, lai bērnu uzklausītu.

Sēdes dalībniekiem spriežot par pakalpojuma pieejamību, tika pārrunātas iespējas ar laiku izveidot Bērna māju arī Kurzemes un Latgales reģionā. Kā atzīmēja klātesošie, balstoties citu valstu pieredzē, Bērnu mājas organizētās apmācības palīdz speciālistiem labāk un savlaicīgāk atklāt vardarbības gadījumus.


Saeimas Preses dienests